meeschrijven met dzjoef

Bouwwerken The Loop liggen zeker tot eind 2015 stil

0

GMF kondigde begin 2015 aan naar de rechter te trekken om de werken aan The Loop-parking stil te laten leggen. Op maandag 13 juli vond een eerste zitting plaats voor de Rechtbank van Eerste Aanleg waarin onze milieustakingsvordering aan bod kwam. Tot een inhoudelijk debat is het echter niet gekomen. Tegenpartijen McArthur&Glenn en Banimmo, de projectontwikkelaars van de site The Loop, lieten wel optekenen dat de werken niet hervat worden voordat de procedure bij de rechtbank is afgelopen.

Op dinsdag 14 juli was er ook een eerste zitting in de zaak die Unizo heeft aangespannen bij de Raad Voor Vergunningsbetwistingen. Ook daar werd vastgelegd dat de werken aan de parking worden stilgelegd zolang de procedure bij deze rechtbank loopt.

Omdat beide procedures nog zeker tot eind dit jaar zullen duren, liggen de werken dus ook stil tot begin 2016. Dat is een eerste kleine en verdiende overwinning. Niet alleen voor GMF en Unizo: ook voor duizenden mensen uit Gent en omgeving die bezorgd zijn om de leefkwaliteit in hun stad of gemeente.

Vertraging werken, projectontwikkelaars willen nog meer beton

GMF en Unizo voeren al sinds eind 2014 actie tegen The Loop via de campagne ‘Rip The Loop’, met een bijhorende crowdfunding. Dat de werken nu stil liggen tot minstens eind 2015 is een duidelijke terechtwijzing van de projectontwikkelaars. De argumenten tegen de bouwvergunning van de parking zijn gegrond en de bouwvergunning had er nooit mogen komen. Zonder onze juridische procedures hadden de projectontwikkelaars de parking gewoon rustig afgewerkt.

De vertraging van de werken kan achter de schermen heel wat gevolgen hebben: contracten met aannemers moeten opnieuw afgesloten of on hold gezet worden, winkelketens die misschien liever voor zekerheid kiezen en andere oorden opzoeken, ontevreden investeerders die langer op hun winst moeten wachten… En ironisch genoeg zordt de huidige half afgewerkte parking ervoor dat de voormalige parking van Flanders Expo meer dan een jaar onbruikbaar is.

De projectontwikkelaars geven vanzelfsprekend niet zomaar op. Ze werken momenteel aan een nieuw milieueffectenrapport voor een nog groter project. Je bent een betonboer of je bent het niet. Ondertussen ligt er op de site dus wel een half afgewerkte parking, dankzij een volgens ons compleet onterecht afgeleverde bouwvergunning. En laten we vooral de rol van de stad Gent niet vergeten, die zich voor bijna 20 miljoen euro heeft ingekocht in dit megalomane en totaal voorbijgestreefde project.

Het is echter nog niet te laat voor het stadsbestuur om visie en daadkracht te tonen. Volgens GMF, Unizo en duizenden Gentenaars moet dit project gestopt worden nu het nog kan. Niemand zit te wachten op een verminkt Gent met kille shopping malls naar Amerikaans model, waar niemand beter van wordt behalve enkele vastgoedbaronnen. RIP The Loop!

Deel dit artikel

Over de auteur

Gents MilieuFront (GMF) is een regionale milieuvereniging uit Gent die via positieve acties het leefmilieu en duurzame mobiliteit een duwtje in de rug wil geven. Het GMF streeft een duurzame samenleving na, die rekening houdt met de huidige behoeften zonder die van de toekomstige generaties in de weg te staan. Om dit te bereiken richt GMF zich in de eerste plaats tot de lokale overheden, de inwoners en het bedrijfsleven uit de regio.

XSLT Plugin by BMI Calculator