meeschrijven met dzjoef

Crowdfunden voor een gastvrij Gent

0

Vluchtelingen en Silicon Valley. Twee lokale nieuwsitems die helemaal niets met elkaar te maken hebben, maar over het bestuur van deze stad meer te vertellen hebben dan op het eerste gezicht lijkt.

“Bezoek samen met de Gentse burgemeester Daniël Termont en Voka Oost-Vlaanderen het epicentrum van ondernemerschap, technologie, innovatie en disruptie!” Zo kondigde de Oost-Vlaamse afdeling van werkgeversorganisatie Voka haar missie naar Silicon Valley in Californië aan. De vertegenwoordigers van ‘het Gentse Silicon Valley ’ zetten namelijk een crowdfundingactie op bij het walhalla van het durfkapitaal om de Gentse “starters” een steun in de rug te geven.

Dat werd al snel belangrijk nieuws in de lokale media. “De Gentse start-ups hebben ongelooflijk veel goede ideeën. Maar de grote uitdaging is geld vinden om ze naar het volgende niveau brengen”, zei schepen voor economie Matthias De Clercq aan De Gentenaar. “In Silicon Valley willen we Gentse start-ups in contact brengen met investeerders. Een goed idee heeft kapitaal nodig. En ginds zit enorm veel kapitaal.”

“We willen de meer dan 30 ondernemers die meegaan op de missie ondersteunen in hun doelstelling voor verdere groei”, verduidelijkt burgemeester Daniël Termont in Het Laatste Nieuws. “Onze deelname past in de ambitie om Gent verder op de kaart te zetten als een broedplaats voor startende technologiebedrijven”, zo vult De Clercq aan. “Tegelijkertijd willen we buitenlands durfkapitaal aantrekken om te investeren in Gentse start-ups.”

Je kunt er niet omheen dat Matthias De Clercq sinds zijn aanstelling als schepen voor economie een heel actieve promotor van Gent als thuishaven voor starters is geworden. Hij is in de politiek de Gentse start-upambasadeur bij uitstek. Naast zijn missie op zoek naar durfkapitaal, heeft de schepen immers de bouw van couveuses voor start-ups aangemoedigd, en geen enkele media-opportuniteit wordt uit de weggegaan om Gent in de kijker te zetten als gastvrije en ontvankelijke stad voor deze bedrijfjes. De enthousiaste tweets vliegen je om de orgen. Zelfs een post als voorzitter van zijn eigen partij laat hij liggen voor deze Gentse rol.

Minder positief (maar ook weer niet uitsluitend negatief) was het nieuws over een andere groep starters. 250 vluchtelingen die in België een nieuw leven willen starten, zullen in Gent opgevangen worden in een ponton of boot die de stad uit Nederland heeft laten overkomen. Een controversieel nieuwsitem dat zowel onder de naam “drijvend dorp” als “drijvende gevangenis” bekend staat. Dat onder meer het – voor Gentse actiegroepen beruchte – bedrijf G4S ingeschakeld zou kunnen worden om de bewaking van de boot op zich te nemen, is alvast één controverse.

Vooral een artikel van De Morgen zorgde voor wat ophef over “opvangboot Reno”. “De inkleding van de cellen is heel sober en er zijn weinig mogelijkheden voor recreatie. Bovendien is op een van de boten brand uitgebroken en heeft een schip te maken gehad met stormschade”, zo citeerde De Morgen voormalig minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V). “Veilig zijn de schepen niet echt te noemen.” Bevoegd schepen Rudy Coddens suste de gemoederen en zegt dat de opvangboot aan de normen zal voldoen: “het is geen luxehotel, maar alle noodzakelijke voorzieningen zijn aan boord.” Eind dit jaar zou ze in gebruik genomen moeten worden.

De komst van honderden vluchtelingen in Gent was ook een aanleiding voor de extreemrechtse organisatie Voorpost om een betoging te houden. Zij vinden de aanwezigheid van deze nieuwkomers op hun manier immers disruptief. Dat was niet naar de zin van Gastvrij Gent, “een brede waaier aan Gentse organisaties en burgers”. Deze organisatie kwam bijeen om een antwoord te formuleren op de geplande actie van Voorpost. Het resultaat was een actiecomité dat besloot om niet enkel een eigen betoging te organiseren, maar ook een crowdfundingactie.

“Aan de solidariteitsmars koppelen we een crowdfundingactie: voor elke meter haat die Voorpost in onze stad wil verspreiden”, zo valt te lezen op de website van Gastvrij Gent, “antwoorden wij met het veelvoud aan euro’s solidariteit. Dit veelvoud aan solidariteit storten we op de rekening van Gentse vrijwilligers die zich engageren t.a.v. de vluchtelingen.” Die actie bleek de minimumdoelstellingen ruim te overstijgen. Aan het slot van de betoging werd aangekondigd dat ruim 6000 euro was opgehaald voor vluchtelingen werk.

Talrijke prominente, linkse politieke vertegenwoordigers van Gent waren op de betoging van Gastvrij Gent aanwezig. En zat Daniël Termont niet in het buitenland, hij zou ongetwijfeld ook opgedaagd zijn. Deze starters kunnen, ver van hun thuisland, een hart onder de riem gebruiken. Wie op de betoging aanwezig was, die kon alleen maar vaststellen: wat een zielig ogende boot. Veeleer dan een thuishaven, oogt het als een broedplaats van verveling en heimwee. Er was dan ook geen politicus die enthousiast tweette hoe geweldig die boot is.

De vertegenwoordigers van de vluchtelingenorganisatie die het geld van Gastvrij Gent in ontvangst mocht nemen, waren verheugd. Toch zal 6135 euro, ondanks de goede wil van de donateurs, niet volstaan. Er zullen meer portemonnees open getrokken moeten worden. Dus rijst de vraag: waar blijft het durfkapitaal voor de huisvesting, opvang en begeleiding van vluchtelingen? Zullen onze politici voor hen ook een reis ondernemen? Want ook voor vluchtelingenwerk geldt deze grote uitdaging: geld vinden en de durf tonen om erin te investeren.

Deel dit artikel

Over de auteur

Thomas is hoofd- en eindredacteur bij DZJOEF