meeschrijven met dzjoef

GMF lanceert crowdfunding-campagne om juridische strijd tegen vergunningen The Loop te financieren

0

Het Gents MilieuFront (GMF) en Unizo gaan vandaag in beroep tegen de bouwvergunning voor de parking van het outletcenter dat dreigt te verrijzen aan The Loop, de site tussen Flanders Expo en Ikea.

Om de juridische kosten van deze en toekomstige procedures te financieren, start GMF vandaag met een crowdfunding campagne. GMF hoopt 10.000 euro op te halen bij Gentenaars die hun stad niet willen laten verminken door dit megalomane shoppingcenter waar niemand op zit te wachten. The Loop doet dan ook steeds meer denken aan een Uplace aan de Leie!

Ook buurgemeente Deinze sluit zich aan bij onze strijd tegen The Loop. Zij vrezen terecht de catastrofale invloed van dit outletcenter op hun middenstand en stad.

Wat betekent deze beroepsprocedure voor de parking van The Loop?

Eind vorig jaar vroegen de projectontwikkelaars Banimmo en het Britse McArthur&Glenn een bouwvergunning aan voor de bouw van een parking op The Loop. GMF en Unizo startten naar aanleiding van die aanvraag in november met de campagne RIP The Loop tegen de parking en het shoppingcenter. Bij die campagne hoort ook de website http://www.rip-the-loop.be waar alle bezorgde burgers onze petitie kunnen tekenen.

De vergunning werd begin januari ondanks het uitgebreide protest positief geadviseerd door de stad Gent en toegekend door de Vlaamse overheid. GMF vindt dat er onvoldoende met onze tegenargumenten rekening werd gehouden en aan sommige vereisten van de vergunning is nog niet voldaan. Daarom gaan we vandaag in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. We vragen daar om de stedenbouwkundige vergunning te vernietigen. Het kan een jaar duren voordat er een uitspraak komt.

Tegelijkertijd stellen we de stad Gent in gebreke en melden we hen dat de werken niet mogen starten omdat de nodige vergunningen niet in orde zijn. We bekijken nog of we via het milieustakingsrecht de werken laten stilleggen.

Waarom is het belangrijk om in beroep te gaan tegen de bouwvergunning?

GMF en Unizo gaan niet zomaar in beroep. Deze parking en het outletcenter zijn een slechte zaak voor de hele regio en zorgen voor nog meer files en luchtvervuiling. Het stadsbestuur investeert bijna 20 miljoen euro in de exploitatie van de privéparking van The Loop en vraagt zelfs aan de Vlaamse overheid om een extra vierde rijstrook op de nabijgelegen E40.

We starten dus de procedure om de vergunning te vernietigen en hopelijk de werken stil te leggen. Stap voor stap proberen we dit project tegen te houden.

GMF wil via crowdfunding 10.000 euro inzamelen

Het GF bereidt zich voor op een lange juridische strijd. Voor een kleine organisatie is het niet vanzelfsprekend om grote projectontwikkelaars aan te pakken, dus jouw steun kan het verschil maken! GMF en Unizo hebben een advocatenbureau op deze zaak gezet en dankzij jouw bijdrage kunnen we langer en sterker doorgaan.

GMF start daarom een crowdfunding campagne om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Met een budget van 10.000 euro zijn we klaar om aan de juridische procedureslag te beginnen.Een Gent zonder dit outletcenter kunnen we niet beloven, maar het is onze morele plicht om het te proberen. Want wij kijken vooruit naar de stad van de 21ste eeuw. Een stad waar alle Gentenaars trots op mogen zijn!

Stort je bijdrage via BE93 0011 4993 2067 met vermelding van RipTheLoop. Als je 40 euro of meer stort, ontvang je een fiscaal attest. Voeg in dat geval ook je e-mailadres toe in het vak voor mededelingen. Meer info over fiscale attesten

Ga naar de crowdfunding website van GMF

Deel dit artikel

Over de auteur

Gents MilieuFront (GMF) is een regionale milieuvereniging uit Gent die via positieve acties het leefmilieu en duurzame mobiliteit een duwtje in de rug wil geven. Het GMF streeft een duurzame samenleving na, die rekening houdt met de huidige behoeften zonder die van de toekomstige generaties in de weg te staan. Om dit te bereiken richt GMF zich in de eerste plaats tot de lokale overheden, de inwoners en het bedrijfsleven uit de regio.