meeschrijven met dzjoef

“Vlaams Eclecticisme” van Hendrik Braet

0

“Tot zijn 22ste nam Hendrik Braet nooit een foto. Hij schreef zich in aan de Fotografie-afdeling van de Academie voor Beeldende Kunsten Gent, nadat hij ontdekt had dat zijn gedichten meer en meer op foto’s begonnen te lijken.” Op 7 mei opent zijn vernissage “Vlaams eclecticisme”.

Hij heeft niet de creativiteit van een schilder in zijn atelier: hij componeert zijn beelden nooit. Hij vangt en omarmt de realiteit. Hij kadreert zorgvuldig met oog voor het detail en past slechts minimaal beeldbewerking toe.

En dat volstaat, want wat hij op straat in Vlaanderen ziet, tart alle verbeelding: een organische gegroeide mengelmoes van de meest uiteenlopende stijlen en tijden die elkaar broederlijk omarmen. Dé Vlaamse identiteit bestaat niet.

Wat Hendrik ziet, tart elke verbeelding

Wat Hendrik ziet, tart elke verbeelding

Deze alomtegenwoordige stijl heeft hij ‘het Vlaams Eclecticisme’ gedoopt. De Vlaming houdt bij het afbakenen van zijn territorium – maar ook ruimer in zijn présence en gedrag – weinig rekening met de ander. Of met zichzelf. In het uiterste streven van de Vlaming naar orde en symmetrie, ontstaat er wanorde. Vanuit de illustratie van die wanorde gaat hij terug naar de symmetrie.

Hij heeft altijd zijn camera bij, is altijd waakzaam en rusteloos.

Hendrik is sterk beïnvloed door recht-door-zee persoonlijkheden als Jan Hoet, Johan Anthierens en PDW. Maar ook door het huis-tuin-en-keukengerammel en gerochel van Tom Waits en de beeldenkracht van Martin Parr die van het absurde alledaagse werelderfgoed maakte.”

De vernissage begint op donderdag 7 mei om 19 u. Ze wordt voorzien van een optreden van Zilke en een voorwoord van Geert Stadeus (hoofdredacteur Snoecks).

Deel dit artikel

Over de auteur

Dzjoef.be is de opvolger van de kritische stadskrant TiensTiens. De vijfkoppige hoofdredactie onderhoudt het webmagazine en laat zich ondersteunen door vrijwilligers die nu en dan hun inzichten publiceren. Bijdragen? Neem contact op: stadskrantdzjoef@gmail.com.